Guitar Hero 2 - Playstation 2



image232Musikspel har blivit en populär och omtyckt genre i spelvärlden de senaste åren och den första stora lanseringen i Europa med detta var Singstar för Playstation, 2004. Ett karaoke spel som tog norden med storm, samt även ett sätt för artister att visa upp sin musik. Inte långt därefter kom Donkey Konga till Gamecube där man, på små mini-kongotrummor, skulle slå och klappa i takt, på rätt ställe, till en stor samling låtar, rätt så underhållande om man har en någorlunda taktkänsla.
image215
På detta så följdes uppföljare såsom Singstar Rocks och Legends bland andra. Även nya spelsätt med trummorna infördes, Donkey Kong Jungle Beat, där man styrde Donkey Kong genom diverse plattformsbanor. Ett spelsätt som höll för stunden, men som Nintendo inte satsade speciellt mycket på, istället blev det Donkey Konga 2 och 3.

Guitar Hero vågar jag nog kalla är en kopia av Donkey Konga. Men inte på det sättet att man hänger den på en snara i en stekhet öken för att lämna den i skam, utan mer att den har vunnit världsmästerskapet och knuffar ner Kong från sin tidigare ensamstående förstaplats, för inte fanns det något mer spel som var i den här kategorin? Guitar Hero är rockigt, roligt och lagom svårt för alla åldrar, i alla fall de över 5.

Så, vad går det ut på, vad gör man? Jo det ska jag tala om för er. Med spelet så får man med en gitarr, dock ingen med glansig röd lack och fina högkvalitets strängar, utan en av plast med tillhörande klistermärken med figurer av eld och dödskallar. Men känslan att trä på axelbandet runt huvudet och dra ut rätt höjd så att man inte får ont någonstans, var nu än det skulle kunna vara, är speciell.

image230Om du är själv första gången du spelar det så är det "Career" som gäller. Du kommer börja i en sunkig bar där kvarterets värstingar befinner sig varje kväll. Det är med dina fingrar som det hänger på nu. Plastgitarren då, består av fem fretsknappar, en strumbar, start, select och en whammy bar. Målet är att på tonerna, som kommer på gitarrhalsen på skärmen, hålla in rätt ton och slå på strumbaren. Strumbaren fungerar alltså som om du slår på strängarna på en riktig gitarr, du kan slå både upp och ner på denna. Genom att hålla ner en fretsknapp så hålls tonen som du ska spelas ned. Exempel, håll ner grön fretsknapp och slå med strumbaren när den gröna tonen kommer i den ring nederst som är grön. Totalt finns det som sagt fem stycket fretsknappar och alla kan vara svårt att hantera till en början då man lätt tappar bort sig i förflyttningarna.

image231
Blå, röd, gul, blå .... Nej fan!



image226Med hur man ska ta sig till väga någorlunda förklarat så är det vidare till det runt omkring halsen. Till vänster, som de flesta nog redan har förstått, så finner du din poäng, en bra grej om du inte har några vänner att spela mot. Under poängen så finns det en multipler, vilket fördubblar, tredubblar eller till och med fyrdubblar dina poäng på varje not du träffar. Dock så måste du träffa en viss mängd noter för att nå upp till de olika nivåerna. Till höger så ser du den viktigaste delen, rockmätaren. Går denna i botten så är du körd, dina poäng förgäves och en gitarr i väggen. Du har dock en räddare i nöden, om du har lyckats med att ta alla specialnoter det vill säga. Dessa har en stjärnform istället för att vara traditionellt runda och kommer oftast i rad. Sätter du alla i rad, kan komma och kallas combo, så får du en mängd starpower som används för ytterligare multiplers, upp till åtta gånger, eller som en livboj med motor ute på Atlanten som snabbt tar dig tillbaka på säker mark i det gröna, du måste förstås fortsätta spela på som vanligt för att mätaren ska gå upp och rikta gitarren mot skyarna för att aktivera det. Mätaren pumpas neråt under en viss tid och alla noter blir ljusblåa istället för sina ordinarie färger och när den är tom så är det bara att försöka skaffa det igen.


image223Multiplayer-läget är roligt, bra och aningen ännu mer rockigare. Du kan möta din kompis i en duell, vill du ha det svårare än din vän så är det bara att välja en svårighetsgrad eller två högre medan din kompis kan välja en lägre. Detta är dock begränsat med att man ofta spelar olikaimage229 partier i låten och man kan ibland få väldigt långa pauser i låten och därmed tappa starpower om man har igång det då. Det finns även ett otroligt läckert samarbetsläge där man kan välja att spela ledgittar, rytmgitarr eller bas, grymt kul finess som jag hoppas att de bevarar i 3:an. Även i detta läget kan spelare välja den svårighetsgrad som man är kapabel till.


image233
"Spela inte fel så vi förlorar multiplern nu du!"

Det finns även en träningsdel där du lär dig spelets grunder, hur man spelar bland annat, men också lite tips och tricks som kommer göra det enklare att spela igenom solon. Här finns också en chans att spela igenom låtar utan press av rockmätaren, mest för att pricka den del som du har haft svårt för vanligtvis i, om du vill, en nedsatt takt.

Det är mycket färger och blinkande i spelet, med en kombination med gitarren så blir det rätt så snurrigt efter några låtar och det kan hända att golvet till slut ser ut att röra på sig. Men det får man ta, ska man bli en rockstjärna så krävs nog mycket mer än så. Och så ett utryck som säkert de flesta recensioner har använt sig av för det här spelet.

Rock on!

5/5
Glada färger med en rockig attityd //Chrille

Kommentarer och annat trams
Postat av: Tobbe

Bra recension!
Jag hade dock inte gett den en 5:a :P
Men visst, spelet är väldigt kul! Trodde jag inte innan jag spelat det.

2007-05-17 @ 08:47:43
Postat av: Chrille

5:a, nä kanske inte, men det känns som om jag måste ta hänsyn till de övriga spelen i genren. Men visst är det ett högt betyg, jag håller med. Ska vi säga 9/10 då? =)

Postat av: Tobbe

Hehe, lite bättre iaf ;P

2007-05-19 @ 10:01:54

Kommentera och kritisera inlägget här:

Namn:
Kryssa här, ni slipper skriva i namn nästa gång

E-postadress:

URL:

Dina ord:

Halo 3 Service Record
Trackback